Foto copyright Outsider Art Museum

Outsider Art Museum krijgt welverdiende aandacht

18 maart 2016

Afgelopen woensdag 16 maart is door Koningin Maxima het Outsider Art Museum in de Hermitage geopend. In opdracht van Museum Het Dolhuys heeft Parkers de website is een zeer korte tijd gerealiseerd, maar met een prachtig resultaat waar de kunstwerken van Outsider Art kunstenaars online een mooie plek krijgen.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Outsider Art als stroming volop in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceerde zijn boek ‘Bildnerei der Geisteskranken’ met een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Veel kunstenaars lieten zich hierdoor inspireren, onder wie Salvador Dalí, Karel Appel en Asger Jorn.
Een van de eerste musea die interesse toonde in deze kunstvorm, was het Museum of Modern Art in 1929 in New York. Directeur Alfred Barr noemde autodidactische kunst een van de drie ‘grote bewegingen van de moderne kunst’, samen met het surrealisme en de abstractie.

In 1972 bedacht de Franse kunstenaar Jean Dubuffet de term ‘Art Brut’, wat ‘rauwe kunst’ betekent. De Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal lanceerde in 1972 de term ‘Outsider Art’.
In 2013 zorgde de Biënnale in Venetië voor een doorbraak van Outsider Art in de internationale kunstwereld. Met de oprichting van het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam is er een permanente plaats voor de ontwikkeling van actuele Outsider Art in Nederland.